Raymond

Suomen kesä
Lue juttu

Riku Rantala and Reporters

Teksti
Riku Rantala
Kuvat
Gimmeyawallet Productions

Mitä Amerikassa oikein tapahtuu, hidas kansanmurhako? Saul Williams kertoo lyyrisen totuuden Riku Rantala & Reportersin ensimmäisessä musiikkivideossa, jonka maailmanensi-ilta on nyt yksinoikeudella Raymondissa.

Olisitko muutama vuosi sitten voinut uskoa, että Oscar-gaalassa suurin huomio keskittyisi siihen, miten vähän palkintoehdokkaina on vähemmistöjen edustajia ja miten stereotyyppisesti heidät esitetään maailman katsotuimmissa elokuvissa?

Tai olisitko uskonut, että maailman katsotuimman tv-ohjelman artistivieras saa vapaasti blastata mustien asemasta Yhdysvalloissa?

Tähän pisteeseen on Amerikassa tultu: popkuningatar Beyoncé kohottaa nyrkkinsä Mustana Pantterina Super Bowlin väliajalla, koomikko Chris Rock ottaa rasismin esiin käytännössä jokaisessa juonnossaan Oscar-gaalassa.

”Totuus peittyy usein sireenien, palavien autonrenkaiden ja mellakkapoliisien kilpirivistöjen taakse.”

Se, mitä Yhdysvaltojen ghetoissa on vuosikymmenten ajan tapahtunut, kaikuu harvoin meille valtamedian analyyseista. Ei liene liioiteltua sanoa, että tiedämme asiasta enemmän taiteen, kulttuurin ja sosiaalisen median kautta – raplyriikoista, The Wire -sarjasta tai yhteisömedioita mullistavasta, poliisiväkivaltaa esiin nostavasta #BlackLivesMatter-kansalaisliikkeestä.

Juuri siksi Saul Williams on äärimmäisen ajankohtainen taiteilija. Vuonna 1972 New Yorkissa syntynyt hiphop-runoilija on oikeastaan reportteri: sotakirjeenvaihtaja kriisialueella, jossa sanotaan tapahtuvan hidas kansanmurha ja jossa totuus peittyy usein sireenien, palavien autonrenkaiden ja mellakkapoliisien kilpirivistöjen taakse.

”Sama ääni kuuluu kaikkialta, jossa köyhät harhautetaan tappelemaan keskenään armonpaloista.”

Oheisessa spoken word -videossa teemme Reporters-orkesterin kanssa kunniaa Saul Williamsille tulkitsemalla osan teoksesta , sanoi haulikko päälle. Ansiokas suomennos on Palefacen ja MattiP:n käsialaa, ja esitys on tallennettu KOM-teatterissa joulukuussa.

rikuja3

Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkimainingeissa kirjoitetussa runoelmassa kysytään: missä on tuo ääni ei mistään? Sama ääni kuuluu kaikkialta, jossa köyhät harhautetaan tappelemaan keskenään armonpaloista: Los Angelesista, Kairosta, Lontoosta, Fergusonista ja Kainuusta. On Bloodseja ja Cripsejä, muslimiradikaaleja ja maallistuneita, maahanmuuttajia ja skinejä. Saul Williamsin kaltaisia reporttereita tarvitaan enemmän kuin koskaan.

 

RAY:n tukemat HelsinkiMissio ja Diakonissalaitoksen Säätiö tekevät laaja-alaista työtä yhteiskunnan isoja ongelmien alueilla (muun muassa yksinäisyys, köyhyys, perheiden hyvinvointi, ikäihmiset, nuorten syrjäytyminen ja työllistyminen, kidutetut). RAY tukee HelsinkiMissiota vuonna 2016 yhteensä 1,6 miljoonalla eurolla ja Helsingin Diakonissalaitoksen Säätiötä 2,97 miljoonalla. HelsinkiMission sivulle tästä. Diakonissalaitoksen Facebook tästä.