Raymond

Suomen kesä
Lue juttu

Tilanteen tappaja

Annina Huhtala

Tilanteen tappaja. Viisi asiaa, jotka olivat ennen hyväksyttäviä, tänään armottoman paheksuttavia.

 

1. Syljeskely

Mies sylkee käärmeen päälle. Emme tiedä miksi.

Mies sylkee käärmeen päälle. Emme tiedä miksi.

Leikitään, että törmäät kadulla tuttuun ja jäätte vaihtamaan kuulumisia. Juuri kun olet pääsemässä lapsesi kevätnäytöksen liikuttavimpaan kohtaukseen, kaveri rykäisee äänekkäästi limaa kurkusta, vetää pään taakse ja sylkäisee mehevän klimpin asfalttiin.

”Sitten innostuttiin hygieniasta.”

Tai kun olet uimahallin suihkuhuoneessa antamassa itsellesi päähierontaa hiuspohjaa hellivällä hoitoaineella, ohi tepsuttava uimari sylkäisee ajatuksissaan viereiselle kaakelille.

Se oli ennen ok. Sitten innostuttiin hygieniasta. Nykyään Älä sylje lattialle – Spotta ej på golvet -kyltit on ruuvattu tarpeettomina irti junista ja julkisten tilojen seinistä. Sylkeminen herättää kunnioituksen sijaan inhoa jopa yläkoulun kulmalla.

2. Silmänisku

no2

Miksi tuo setä iskee silmää, pohtii 6-vuotias Tapio, jolle kuusikymppinen Helge-setä on juuri iskenyt silmää.

Silmänisku on kautta aikojen ollut taattu hämmentäjä ja erikoinen tapa erikoistyypeille. Tapio ei tajua, että vekkuli Helge yrittää hankkia liittolaisia.

”Kukaan ei enää iske silmää kenellekään.”

Myöhemmin Tapio iskee itse silmää tansseissa naapurin Marjalle. Marja punastuu.

Nykyään kukaan ei enää iske silmää kenellekään. Syy on yksinkertainen. 6-vuotiaat pelaavat sukujuhlissa Helge-sedän silmäpelin sijaan Angry Birdsia. Marja puolestaan selaa Tinderiä. Silmän iskeminen on myös motorisesti haastavaa.

3. Töissä naukkailu

Normaalit ruokajuomat.

Normaalit ruokajuomat.

Hyville kaupoille! Kumppanuudelle! Terveydeksi! Vaan ei enää.

Muutama vuosikymmen sitten urakiitoon liike-elämän tai politiikan huipulla kuului kippis siellä ja kippis täällä. Mitä herrat edellä, sitä muut perässä.

”Pomon kädessä on konjakkilasin sijaan sykemittari.”

Sitten ymmärrettiin, että juominen heikentää työtehoa.

Kosteat toimistobileet, krapulalle naureskelu ja perjantaipullon arvonta ovat vain pehmeä lasku kohti entistä tehokkaampaa työelämää, jossa pomon kädessä on konjakkilasin sijaan sykemittari ja sinunkin kalenterissasi triathlon.

4. Ovikellon soittaminen

Dingdong tai kopkop!

Dingdong tai kopkop!

Ovikellon odottamaton kilahdus on nykyään yhtä harvinainen kuin superkuu. Pimpottamalla syyllistyt törkeään yksityisyyden loukkaukseen.

Mielivaltaisen yllätyskyläilyn koreografia menee näin: ovikello soi ja sisään astuu epätoivottu tunkeutuja vuorosanoilla Oltiin Riitan kanssa tässä lähellä, niin ajateltiin tulla ihan vaan piipahtamaan.

”Pakkasessa piti olla aina pullaa.”

Sitten ärsyttävälle häirikölle pitää keittää kahvit. Koska yllätyskyläilijän pelko oli ennen todellinen, piti pakkasessa olla aina pullaa.

Nyt kun ovikellon on korvannut puhelin, kaikki ahdistuvat gluteenista ja tv-lupatarkastajistakin on päästy eroon, ovikellon kilahtaessa jäljellä on vain yksi vaihtoehto: Jehovan todistajat.

5. Liftaaminen

no5

Peukku pystyyn ja jaetulla kyydillä Härmästä Hollantiin. Täydellinen diili! Liftaaminen oli voittamaton tapa kokea seikkailu ja päästä ilmaiseksi festareille.

Mutta kuten useimmat liian hyvät asiat, tämäkin meni pilalle. Siitä saamme kiittää sarjamurhaajia. 1970-luvun alussa Suomessa kohistiin Liftarimurhista, kun kolme teinityttöä, Salme, Pirjo ja Ritva katosivat.

”Aika ajoi kuitenkin yli.”

Kun ensimmäinen liftarisukupolvi kasvoi isoksi, pieni hullunrohkea joukko jaksoi pitää peukkuja pystyssä. Aika ajoi kuitenkin yli. Nahkapenkeillä kiitävät jupit ja suihkua pelkäävät liftarit eivät enää löytäneet yhteistä biorytmiä.

Nykyään liftaaminen on tehokas tapa kääntää kuskien päät tiukasti vasemmalle ja saada liikenteeseen vauhtia.

Nostalgista Videopokeria voi nykyään pelata myös kännykällä ja tietokoneella täällä.